המגזין להעלאת התדר - האישי, החברתי והרוחני - ועוד קצת...

בין האור להסתר: המשמ-ה-ות של ספר הזוהר

פעם ראשונה שפגשתי את ספר הזוהר לא הייתה בישיבה, לא בשיעור ולא מתוך תכנית. זה קרה כמעט במקרה, או שאולי לא במקרה בכלל. ספר כבד, עטוף בכריכה כהה, נח על מדף בבית של חבר – הוא קרא לו "ספר הזוהר". לא ידעתי למה, אבל משכתי אותו מהמדף, פתחתי עמוד אקראי, ונשאבתי. לא הבנתי מילה. אבל הרגשתי – משהו.

מאז, עברו שנים. ובכל פעם שאני חוזר לזוהר, אני נזכר בתחושת ההתחלה ההיא: תחושת סקרנות שלא מנסה להבין עם השכל, אלא פשוט להיות בנוכחות של טקסט שמדבר – לא לעובדות, אלא לנפש.

הזוהר לא מדבר בשפה רגילה

הוא כתוב בארמית, ומלא בדימויים, בשיחות, בסודות. אם ננסה לקרוא אותו כמו שקוראים עיתון או ספר עיון, נרגיש תסכול. אבל אם נניח להגיון לרגע, ונקשיב – משהו נפתח. קריאה בזוהר היא כמו קריאה בשפה פנימית, שבוקעת מהלב ולא מהפה.

יש קטעים שגורמים לי לעצור. לחוש חום, צמרמורת, או תחושת שלווה לא מוסברת. זו לא הבנה – זו מין נוכחות. כאילו המילים, גם כשהן לא מובנות, יודעות למצוא את הדרך פנימה.

בין אור לחושך – סתירה שיוצרת עומק

ספר הזוהר עוסק הרבה באור. אבל האור שלו מופיע מתוך הסתר. מתוך החושך. זה טקסט שלא חושף מיד את מה שהוא רוצה לומר – אלא מזמין אותך לחפש. והחיפוש הזה עצמו – הוא הגילוי.

כמה פעמים בחיים אנחנו חווים בלבול, כאב או חוסר כיוון – ואז, פתאום, דווקא מהמקום ההוא, עולה תובנה? הזוהר מזכיר לנו שהאור האמיתי לא תמיד בא מהשמש. לפעמים הוא בא ממקומות סגורים, פנימיים, שבורים.

דיאלוגים קדושים – שיחות של נשמות

הזוהר בנוי משיחות בין רבי שמעון בר יוחאי לחבריו. שיחות שמלאות בשאלות, תהיות, דיונים. הם לא ממהרים לקבוע מסקנות – הם מחפשים. זו לא למידה של תשובות, אלא של מסע.

ואני חושב לעצמי – מתי בפעם האחרונה היה לי מרחב כזה, שבו אפשר פשוט לשאול? לא לדעת? להיות בחוסר ולקבל את זה? הזוהר מעורר בי געגוע לשיחה אמיתית. כזו שיש בה עומק, לב, הקשבה.

שפה של סוד – ארמית כלשון הנפש

יש משהו במוזיקה של הארמית – אפילו מבלי להבין, היא מהדהדת. אולי זו שפת ילדות של הנשמה. אולי זו התחושה שמדובר בטקסט עתיק, שחוצה זמן ומקום. יש בצלילים הארמיים איכות של תפילה, של חלום.

פעם נכנסתי לשיעור זוהר בבית כנסת קטן. המילים נשמעו כמו לחש. לא תמיד הבנתי את הפירושים, אבל הרגשתי שהקירות עצמם מקשיבים. הרגשתי שאני בתוך מעגל של חכמים – גם אם איני יודע דבר.

האם הזוהר שייך לכולם?

שאלה שנשאלת לעיתים: האם כל אחד יכול ללמוד זוהר? הרי בעבר הוא הוגבל רק ליחידי סגולה. היום – יש תרגומים, שיעורים ביוטיוב, קבוצות פתוחות. האם זה מבורך? מסוכן? תלוי את מי שואלים.

אבל אני מאמין שכן – כל מי שליבו פתוח, כל מי שמחפש אמת, ראוי להיכנס. לא כמי שמבין, אלא כמי שמוכן להרגיש. לא כמי שיודע, אלא כמי שמבקש לגלות.

נושאים מרכזיים בספר הזוהר – נקודות למחשבה

למרות השפה הסודית, ספר הזוהר עוסק בעניינים מאוד אנושיים ועמוקים. הנה רשימה חלקית של תחומים שמופיעים בו, ושכדאי לשים לב אליהם:

  • בריאת העולם – לא כמעשה חד-פעמי, אלא כתהליך מתמשך של גילוי האור בתוך החומר.
  • העולמות העליונים – תיאור של מציאויות רוחניות שונות שמעל (או בתוכנו), כמו עולם האצילות, הבריאה, היצירה והעשייה.
  • היחס בין גוף לנשמה – איך הנשמה פועלת בתוך הגוף, ומה תפקידה בחיים הגשמיים.
  • הזוגיות – כביטוי של חיבור בין זכר ונקבה, קודש וחול, חיצוני ופנימי – לא רק פיזי אלא רוחני.
  • הסוד שמאחורי המצוות – למה יש חשיבות לעשייה החיצונית, ואיך היא משפיעה בעולמות נסתרים.
  • מדרגות האדם – איך אפשר לטפס רוחנית, ומהם השלבים בהתפתחות הנשמה.
  • ההשפעה של המעשים – גם מחשבה קטנה או פעולה פשוטה משפיעה ברמה קוסמית.
  • הכוח של הדיבור – מילים יכולות לברוא או להחריב – והזוהר עוסק הרבה בכוחן הרוחני.

הזוהר שבי – אור פרטי מאוד

יותר מהכול, ספר הזוהר גרם לי להאמין שלכל אדם יש בתוכו גרעין זוהר. נקודת אור שאינה נכבית, גם בזמנים קשים. אולי זו לא אש גדולה, אולי רק גחל עדין – אבל הוא שם.

אני קורא בזוהר – והוא קורא בי. אני לוחש את המילים – והן לוחשות בחזרה. לא תמיד מבין, אבל תמיד נוגע. מרגיש.

ואולי זו הכוונה האמיתית: לא להבין את הזוהר, אלא לתת לו להבין אותך.

"לא תמיד הבנתי מה כתוב בזוהר, אבל תמיד הרגשתי שהוא חלק ממני ומבין אותי."

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אחרונים

האם ייתכן שהיקום כולו שר / מנגן? שמאחורי כל תנועה, כל קשר, כל נשימה – יש מנגינה?התשובה של פיתגורס הייתה ברורה: כן. והיא לא הייתה פילוסופית בלבד – היא הייתה מתמטית, מוסיקלית, ואישית להפליא. 🌱 רגע של...

יש סרטים שנשארים איתנו הרבה אחרי שהמסך מחשיך. הם שואלים שאלות, מטלטלים את התודעה, גורמים לנו לחשוב שוב – לא רק על מה שראינו, אלא על עצמנו, על המציאות, על מה שאמיתי ומה שיכול להיות רק בראש....

בין מדע, היסטוריה ותחושות עמוקות של הרמוניה לפעמים אנחנו שומעים צליל מסוים – אולי זה תו פשוט כמו דו או לה – ופתאום משהו בפנים נרגע. כאילו הצליל הזה לא רק נשמע, אלא גם מרגיש. כאילו הוא...

"As you start to walk on the way, the way appears." — ג'לאל א-דין רומי יש רגעים כאלה שבהם אנחנו עומדים מול סימן שאלה גדול.הלב מרגיש שזה הזמן לזוז, אבל השכל מחפש מפה.התחלה חדשה מרצדת באופק, אבל...

ניוזלטר

מלאו את פרטיכם לקבלת עדכונים